Älskar retroprylar och är en riktig loppisråtta. Bjuder här på lite smått och gott vad gäller framförallt porslin och textilier från 60 och 70-talet!

Bloggintresserade

lördag 25 februari 2012

Varde ljus!

Bloggutmaningar är alltid kul. Och lite läbbigt... Det är ju liksom då man kommer på vilken samlarråtta  nörd man är. När H55 föreslog att vi skulle blogga om ljusstakar tänkte jag först att... Nä... JAG har ju inga ljusstakar ALLS! Men så börjar man klura på det...
Och herregud!
Well, well... Det som används mest för stearinljus härhemma är vår kökslampa. En ganska vanlig (loppisfyndad givetvis) lampa... Men vi älskar skenet av levande ljus på morgonen och den skänker verkligen trivsel i köket.
 Annars så är det mycket ljuslyktor som gäller. Både såna i glas som verkligen ÄR ljuslyktor och bleckmuggarna bakom. De turkosa glasljusstakarna är favoriter.
Efter lördagsloppisen idag blev det en ljuslykta till.
 Sist men inte minst... Mina darlings... Dessa två har jag i princip aldrig ljus i. De bara står och är snygga, and I löööve them.
 Man får ofta läsa att det är Erik Höglund som gjort dem men jag tror bara att de är kopior. Mina nästa par med darlings däremot är jag nästan helt säker på att mr Höglund ligger bakom:
Även dessa är ögongodis som oftas står framme utan ljus i baraföratt....

Tro nu inte att detta var allt jag hade. Det finns mängder. Men dessa är mina favvisar och de som brukar användas.

Hur många ljusstakar har du?

Vill ni läsa om mina bloggisars ljusstakar så finns länkarna här:
Porslinsbloggen
Prylodesign
Gilas Grotta
Stajnich Loppisliv
SaaX
Randiga Tråden
Skaffaren
H55
Ljuva 50-tal

onsdag 22 februari 2012

Rörstrands Elvy och lite annat jox!

 Jag har köpt kaffekoppar. Retrokoppar. Men det är i och för sig inget ovanligt. Det ovanliga med detta inköpet var att det inkluderade hela 13 matchande koppar!!!! Jag fick ge lite drygt 700kr med frakt, vilket känns helt okej! Kopparna är från Rörstrand och dekoren heter Elvy. Äntligen kan jag bjuda på kafferep i matchande kaffekoppar!!!:)
Lite loppande blir det ju också av och till: Två påslakan för en tia styck i detta våriga tyg kändes som ett fynd!
Sen hittade jag även detta fina blå för samma pris!
 De sista dagarna har jag och familjen varit på lillsemester i Örebro. Innan hemfärd blev det faktiskt en liten sväng in på IKEA för min del!
Döm om min förvåning då jag hittade en tavla som det bara stod Retro-Tokan på! Jag som aldrig köpt en enda IKEA-tavla i hela mitt liv blev totalt kär i dessa söta ugglorna!
Här är en halvtaskig bild med blixt i mitten....
Men ni ser va? Den satt som en smäck härhemma på matsalsväggen!

 Sedan kollade jag lite tyger. Och föll för detta.... Visst är det läckert?
 Symaskinen åkte fram igår kväll och en massa svordomar och två symaskinsnålar senare så hade jag fått till mina nya tvrums-gardiner. (Jag måste verkligen lämna in min gamla symaskin på service!)
Idag fick jag fram häftpistolen och fixade till en matchande tavla också!:)
Denna vecka är jag ledig med mina sportlovslediga ungar vilket innebär ett minimum av loppande. Ska fixa och dona härhemma istället har jag tänkt.

lördag 18 februari 2012

Prydnadssaker eller ej?

Jag tycker det börjar verka som om våren är på väg.... Eller ja... Man kan iallafall låtsas att så är fallet. I måndags var det riktig dagsmeja ute och jag och min yngste Retroprins bestämde oss för att ta årets allra första utefika.
 Fast i ärlighetens namn måste jag erkänna. Det var VÄL kallt att käka glass ute i februari. Underbart blev kort om jag säger så;)
 Igår var jag i Vänersborg där jag (som av en händelse) råkade slinka in på Lyckans Secondhand. Denna lilla uggla i keramik är vad jag kan luska fram från Gabriel.
 Det blev lite ovanliga inköp för min del. Jag är ingen prydnadssaksmänniska. Gillar mer ljusstakar och burkar och sånt. Dock blev det prydnadssaker för hela slanten igår. Dessa båda i glas var fina tyckte jag.
 De har fått sina platser i min pryttelhylla på skänken i tv-rummet.
 Sen blev det en liten gris också. Denna var tuff trots märkningen som avslöjade att den var "made in Taiwan":
 Hmmm.... Räknas spargrisar som prydnadssaker? Det börjar bli en liten nätt samling i köket nu.
Sist men inte minst. Jag ÄLSKAR mitt nya virrvarr-bord. Retroporslinet gör sig på ett helt annat sätt när jag dukar på det tycker jag... Eller?! Det bästa är nästan att maken accepterat det och tycker att det var ett himla bra inköp. Sånt gillas!
En annan sak som gillas är att bloggen snart har 100 fina följare! Och på fejjan är ni  147 stycken som gillar min retro-tokiga sida! Jag blir himla glad och nöjd och ni är alla hjärtligt välkomna "hem till mig"!:D

lördag 11 februari 2012

Virrvarrbord och dockvagn.

 Denna veckan har bjudit på lite oväntade loppisfynd. Efter jobbet igår poppade jag in på Sjuans secondhand och fick ögonen på den här vackra dockvagnen. 95 kronor kändes som ett helt okej pris då den var i ett strålande skick! Ett bekymmer bara... Mina retroprinsar är inte lagda åt dockvagnshållet. Som tur är har min syster fyra små döttrar varav den yngsta fyller tre i år. En snabb koll gav vid handen att hon inte hade någon liggvagn till sina dockor... Vilken tur! Jag kunde alltså, till min glädje, köpa den lilla fina dockvagnen och förära min söta systerdotter en oväntad present. Turligt nog föll den på läppen dessutom.
 Kolla klädseln inne i vagnen. Fin va?
 Idag for jag, mannen och våra två yngsta iväg till Brålanda för lite skridskoåkning. Jag passade på att smita ifrån. Inne på loppisen där jag köpte Fanett-stolarna i tisdags visste jag att det fanns ett passande bord med perstorp-skiva. Och en tråkig "ej till salu"-lapp. Bordet har stått där hur länge som helst och använts till att exponera lampor och lampskärmar. Jag pratade med farbröderna som stod där inne och medan jag gick iväg och gjorde andra ärenden så skulle de fundera på saken. När jag kom tillbaka hade de enats om att jag kunde få köpa bordet för en hundring!
YEEES!
Ni ser... Det gifte sig alldeles utmärkt med Fanett-stolarna.
 En sida var rejält hanterat och jag såg slipjobb och elände framför mig.
 Men... Som synes... Lite suddigum och såpvatten kan göra underverk!
Undersidan var svart... Det visste jag faktiskt inte att de var.
Jag hittade tyvärr ingen märkning på bordet.
Enda kruxet nu är att det blir lite tomt med bara två Fanett-stolar.... Så nu MÅSTE jag ju jaga mer stolar givetvis! It´s a dirty job but someone´s got to do it.... ;)
 Det klassiska virrvarr-mönstret....
 Jag är nöjd med dagens inköp.
Mycket nöjd!

torsdag 9 februari 2012

Fanettstolar

 Tisdag kväll. Kyligt som attan och tonårsdottern skulle hämtas vid bussen i Brålanda. En liten ljusglimt i tillvaron är dock att Smyrnaloppisarna i Brålanda har öppet just på tisdagskvällar numera. Jag har bestämt mig för att satsa på små nätta pinnstolar i köket och tänkte att jag väl kunde ta mig en liten kik.
Döm om min förvåning när jag i källaren, staplat in emellan en massa andra möbler hittade dessa båda!
Fanettstolarna är märkta Tapiovaara, Edsbyverken undertill. Och 40kr/st visste jag ju var ett fruktansvärt bra pris. Hur bra förstod jag väl inte förrän jag visat dem i vårt Retrobloggarnätverk på fejjan och där fick den här länken på en nyligen avslutad auktion. Mina stolar var dessutom i betydligt finare skick. Det värsta slitaget är upptill och som synes så går det att stå ut med.
"Vafan... Vadå Falsett???" tyckte min man. Men efter en provsittning så tyckte även han att de var helt okej trots sitt nätta utseende.
 Men nu har jag ju ett delikat litet problem. Ni ser va? Mormors gamla bord och stolar måste ut. Helt plötsligt har jag fått ett akut behov av ett litet fint 50-talsbord. Gärna ett med Perstorpsskiva.
Jag MÅSTE ut på mer loppisturer!!! :)

onsdag 8 februari 2012

Kryddad vardag -en bloggutmaning

Retrolux utlyste en bloggutmaning för oss retrobloggare. Salt och pepparkar gällde det. Och givetvis vill jag vara med då jag ju precis införskaffat Fina Familjen Pepparsson. Men ärligt talat... Dessa har av skicket att döma enbart tjänat som ögongodis och så får det förbli. Enligt söta väninnan B som är min expert på Jie är märkningen under familjen den rätta. Det är den gamla upplagan av familjen Pepparsson som flyttat in hos mig.
 Men faktiskt... Ett och annat peppar och saltkar till finns faktiskt i det Retro-Tokiga hemmet när jag tänker efter. Dessa söta fick jag i present av min dotter i höstas.
 Lite plåtburkar finns det också...
 Den här känns väl igen. Bavaria står det under. Än så länge saknar den sin Salt-kompis...
 Dessa båda Rörstrands-behållare skulle nog kunna platsa i vilket shabby chic-hem som helst...
 När jag trodde jag fotat klart kom jag på... Mina snygga plastbehållare. Hela tre saltbehållare har det blivit. Den längst till höger är mjöl...
 Men ärligt talat... Det är dessa som används här hemma. Inte snyggt, men ack så praktiskt!
Vill du krydda din vardag ännu mer? Hoppa in hos mina bloggkollegor och läs mer:
Retrolux
Porslinan
The StarChief
H55.se
Kerstin Kokk
Precisensån
Loppisgalen
Skyndafynda
Prylodesign
La mômes Old fashioned
Stajnich Loppisliv
Teak och orkidéer
Gunillas Fynd
Porslinsbloggen